Jyväskylässä 14.-17.10.

Jyväskylässä 14.-17.10.

Yösyöttö

Lue lisää »
Koulukinossa syksyllä

Koulukinossa syksyllä

klassikoita

Lue lisää »

Keski-Suomen elokuvakeskus ry

Kaipaatko elämääsi elokuvia? Meiltä niitä löytyy. Olemme keskisuomalaisten oma elokuvayhteisö, joka toimii monipuolisen elokuvakulttuurin puolesta. Tervetuloa mukaan tuottamaan ja kokemaan elokuvaelämyksiä.

Yhdistys

Keski-Suomen elokuvakeskus ry on vuonna 2000 perustettu kulttuuriyhdistys. Yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylässä, mutta toimintamme ulottuu koko Keski-Suomen alueelle.

Elokuvakeskus on osa Suomen kattavaa elokuvakeskusten verkkoa. Elokuvakeskuksen päämääränä on edistää elokuvakulttuuria järjestämällä elokuvanäytöksiä, tapahtumia sekä tiedotus-, koulutus-, ja elokuvakasvatustoimintaa. 

Kiertävä elokuvateatteri Kino Metso vie elokuvanäytöksiä niihin kuntiin, joissa ei ole omaa elokuvateatteria. Kino Metso on palvellut keskisuomalaisia vuodesta 2006 ja se esittää keskimäärin 220 elokuvanäytöstä vuodessa eri puolilla maakuntaa. Elokuvia katsellaan vuoden mittaan 64 eri esityspaikassa. Teatteri on vieraillut matkansa aikana monenlaisissa kohteissa, kuten kylätaloilla, koulujen liikuntasaleissa ja auditorioissa. Elokuvia on katsottu kesäkaudella jopa heinäladossa ja kesäteatterissa tähtitaivaan alla. Teatterin matkan aikana on toteutettu elokuvakeskuksen mottoa ”Jokainen elokuva on elämys!” Maakunnan asukkaat ovat ottaneet kiertueteatterin omakseen käymällä ahkerasti järjestetyissä näytöksissä. Vuoden 2012 aikana Kino Metso uudisti laitekantaansa ja siirtyi muiden elokuvateattereiden tapaan digitaaliseen aikaan. Vanha filmitekniikka jää kuitenkin elämään omaa elämäänsä digitaalisen tekniikan rinnalle ja elokuvia tullaan jatkossakin näkemään filmiversioina valkokankaalla.

Elokuvakeskuksen ohjelmistoon kuuluvat myös Jyväskylässä toimivat esityssarjat ja teematapahtumat. Elokuva-alan yhteistyökumppaneita Jyväskylässä ovat Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan ylläpitämä Kampus Kino, Vapaa Kino, Findie ry ja Arktisen Upeeta -elokuvafestivaali. Elokuvia nähdään myös vuotuisissa tapahtumissa kuten Lasten Lysti ja Valon kaupunki tapahtuma. Elokuvasarjoja kaupungista löytyy miltei viikon jokaiselle illalle. Niistä elokuvakeskuksen tuottamia ovat Valotus-elokuvasarja, KAVI-sarja yhteistyössä JYY:n kanssa sekä Minikino- ja Kino Hopea esityssarjat.

Elokuvakeskuksen harjoittama elokuvakasvatus- ja työpajatoiminta pohjaa pitkään perinteeseen. Keski-Suomen elokuvakeskukselle ja elokuvakasvattaja Arttu Kotisaralle myönnettiin vuonna 2006 Valtion lastenpäivän palkinto lasten ja nuorten harrastustoiminnan edistämisestä. Palkinto toi kiertävälle animaatiotyöpajatoiminnalle alueellista ja valtakunnallista tunnustusta ja on edelleen osa elokuvakeskuksen toimintaa. Työpajavalikoima on vuosien mittaan monipuolistunut ja elokuvan tekemisen uudet tuulet on pyritty huomioimaan elokuvakasvatuksessa. 

Työpajojen lisäksi elokuvakeskuksen vuotuiseen toimintaan kuuluu lasten- ja nuorten elokuvafestivaali HURMOS, joka kokoaa vuosittain valkokankaan äärelle 12 000 peruskoululaista tutustumaan ja oppimaan uutta elokuvien maailmasta. HURMOS on Suomen ainoa kiertävä lastenelokuvafestivaali, joka vie elokuvat päätepysäkille eli koulujen liikuntasaleihin ja auditorioihin. Näin synnytyy uusia kulttuurin kohtaamispaikkoja myös taajamien ulkopuolelle.

Keski-Suomen elokuvakeskuksessa toimintaa pyörittävät toiminnanjohtaja, elokuvatyöntekijä ja tuottaja/tiedottaja. Näiden lisäksi mukana on projektikohtaisia työntekijöitä, harjoittelijoita ja työpajaohjaajia. Suuri kiitos kuuluu myös lukuisille vapaaehtoisille ja elokuva-aktiiveille, jotka järjestävät elokuvanäytöksiä ja sarjoja yhteistyössä elokuvakeskuksen kanssa.